Awas, Produk Yang Disenarai Hitam Oleh Kementerian Kesihatan Malaysia | Ngexz

Saturday, September 11, 2010

Selamat Hari Raya, setelah menyepi sekian lama. Almaklumla PM babe. Hik2. Ngexz tak nak buat pengenalan panjang- panjang ni. Mesti uolls akan buhsan nanti. Yer la lagi mood raya katakan. Raya raya juga beb, info yang ingin aku kongsikan kali ini tersangat la penting terutama kaum hawa di luar sana.

Baju dah cantik di pagi raya, of coz la mesti make up santek- santek kan. Dalam memilih produk kecantikan, uolls mesti berwaspada sikit tau sebab aku terjumpa info bahawa terdapat 47 produk yang telah disenarai hitamkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Kalau dah disenarai hitamkan, semestinya produk tue tak baik kan.

Nak tahu produk apa yang mereka dah senari hitamkan?



Produk pelangsing badan berdaftar ada sibutramine:
  • Kintop
  • Body Beaus
  • BMI-9 Xylimming Capsule
  • Senna Plus Capsule

Produk tidak berdaftar mengandungi sibutramine:
  • Lami

Produk berasaskan makanan mengandungi sibutramine:
  • Obexlim
  • Slimax Coffee
  • Beaute Fit Body Contour
  • Body Trimz

Produk tradisional berdaftar yang mengandungi steroid:
  • 357 Nasal Spray <---------- Yang ni memang aku dah beli.Lepas ni TIDAK boleh pakai lagi

Produk tradisional tak berdaftar mengandungi steroid:
  • Makjun Taufiq Dua Istimewa
  • Majun Dua Istimewa
  • Ginseng Jin Fui Wan
  • Maajun Tenaga Herba Ubi Jaga
  • Jamu Tradisional Jaya Asli (Anti Asam Urat)
  • Red Brand Ginseng Plus Zheng Fei Capsule
  • Ren Sem Tu Chon Chin Kuo Pill
  • Makjun Syafiq 3 Istimewa
  • Reepo

Produk berasas makanan yang mengandungi steroid:
  • Air Ikan Haruan

Produk kosmetik yang mengandungi hydroquinone dan tretinoin atau salah satu:
(produk bawah ni memang melambak dijual kan. So, better pikir 2, 3 kali)
  • Eriesya Spa Beauty Cream
  • Atika Beauty Renewal Cream
  • Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya
  • Ratna Sari Whitening Night Cream
  • Tia Amelia Krim Jeragat
  • Chantique Whitening Night Cream
  • RZAC White Pearl Cream
  • Nuriz Day and Night Cream
  • Elite Rias Er Cream
  • R&Z Whitening Night Cream
  • Beauty Line Beautitude Multipurpose Cream
  • Pigmentation Recovery Complex
  • Zara Rejuvenation Cream
  • Natasya Krim Herba Gold
  • De Putih Night Cream

Produk tradisional berdaftar ada antihistamine
  • Eng Leong Cordyceps Chuanbei Plus Cough Pill

Produk tidak berdaftar mengandungi antihistamine
  • Pil Zhen Zhu Bai Fong Wan
  • Qian Tong Dan
  • Raja Ubat Resdung
  • Coral Plus UA 350MG

Aha, ada gerun tak bila baca senarai yang aku bagi kat sini? Atau ada sebahagian produk yang uolls memang tengah guna sekarang ni? Better stop memakainya sebab produk yang disenarai hitamkan ni memang info yang dikeluarkan oleh berita harian. Bukan aku saja nak letak info yang salah tau. Kalau tak caya, uolls boleh refer entry post pasal produk yang disenarai hitamkan di BLOG SIS DAHLIA.


Hadiah Yang Saya Pilih ialah Miracle Mask 50g dan Face Beauty Ampoules